Header Ads

Constanta resedinta regala. Povestea proprietatilor Casei Regale

Alaturi de Bucuresti si Sinaia, Constanta este al treilea oras resedinta regala din Romania.

Orasul inca are cele doua palate si 5 vile construite de Casa Regala. Din pacate in afara de Palatul Regal Constanta, toate celelalte au nevoie de reparatii capitale, Vila Stirbey fiind de altfel intr-un stadiu avansat de degradare.

Dar sa le luam pe rand.

1. Palatul Regal Constanta
La inceputul lui 1900, langa Gara ridicata de englezi se construiau 3 imobile impunatoare: Prefectura, Palatul Regal si Tribunalul. Dintre acestea, Palatul Regal se remarca prin turnul decorativ amplasat pe axul central al cladirii. Proiectul palatului poarta semnatura cunoscutului arhitect francez Daniel Renard, cel care a mai realizat la Constanta Cazinoul si hotelul Palace. Din pacate renovarile recente la care a fost supus palatul au dus la disparitia multor elemente de decor.2. Palatul Regal Mamaia
Inaugurat in 1927, palatul in stil mediteranean a fost realizat dupa planurile arhitectului italian Mario Stoppa. In anul 1932 este vandut Flotilei de Hidroaviatie si isi schimba destinatia in Cazinou.

foto: Radu Cornescu

3. Cuibul Reginei
Cuibul Reginei a fost proiectat de arhitectul Victor Stephănescu după schiţele Reginei. De partea tehnică s-a ocupat inginerul Anghel Saligny. Vila inaugurată în 1911 avea o formă simplă ce amintea de castelul unui vapor.
La parter se aflau camerele gărzii, iar la etaj camerele Reginei şi un salon pentru oaspeţi. Deasupra etajului a fost amenajată o terasă de unde Regina privea navele ce soseau în port.
La doi ani după moartea Reginei vila este abandonată, pentru ca în 1927 să fie distrusă de un incendiu puternic.
În anul 1928 la ordinul Reginei Maria şi după planurile arhitectului Stephănescu vila este reconstruită, de această dată folosindu-se beton şi zidărie, construcţia nouă, cu elemente art deco fiind mult diferită de primul Cuib al Reginei.
După instaurarea regimului comunist vila este folosită ca depozit apoi ca imobil de birouri. Mai apoi o mare parte din clădire este demolată.
După 1990 Cuibul Reginei este reconstruit, noua clădire fiind însă o trimitere la vechiul imobil şi nu o replică fidelă. Doar o grindă mai aminteşte de clădirea ridicată în anul 1928, aceasta fiind singura parte din vechea clădire care a fost folosită la cea nouă. În prezent imobilul găzduieşte Muzeul Portului Constanţa.


3. Vila Stirbey
Vila Stirbey a facut parte din domeniul regal de la Mamaia, fiind locuita de principesa Ileana. In comunism, intr-o mare lipsa de respect fata de trecut si Casa Regala, vila devine  barul Orient. In prezent intr-o avansata stare de degradare, vila nu se afla pe lista monumentelor istorice, drept urmare pe locul ei este aprobata construirea unui hotel cu 10 etaje.

foto: Radu Cornescu

foto: Saila

5. Vila Reginei Maria
Daca in dreapta aveam Vila Stirbey, in stanga Palatului Regal (cum ne uitam spre lac) se afla vila Reginei Maria, asemanatoare ca stil (oriental) cu Vila Stirbey si Vila Balcic, imobilul din Mamaia a devenit in comunism unitate de cazare, iar acum este scoasa la vanzare. Vila poarta semnatura arhitectului Stoppa, cel care a realizat si Palatul Regal de la Mamaia.


Dar cum intreaga regiune a Dobrogei a fost iubita nespus de catre Casa Regala, pe litoral aveau sa se mai ridice trei vile apartinand Familiei Regale.

1. Castelul pe Nisip si Cetatea pe Nisip
In anul 1934 pe plaja dintre Eforie Nord si Eforie Sud, A. Blanck finanteaza construirea a doua vile pe care mai apoi le face cadou Regelui Carol al 2-lea si Elenei Lupescu. Cele doua vile aveau sa se numeasca Castelul pe nisip, respectiv Cetatea pe nisip. De proiect s-a ocupat Henriette Delavrancea - Gibory, constructia durand doar 6 saptamani.
Henriette Delavrancea - Gibory a fost fiica cunoscutului scriitor Barbu Stefanescu Delvrancea. Henriette a fost prima femeie arhitect din Romania si promotoarea arhitecturii moderne a perioadei interbelice.
Revenind la Cetatea pe nisip, pentru aceasta vila, arhitecta a realizat mai multe proiecte, toate in stil art deco.
Dupa nationalizare vila este transformata in barul "Imparatul roman" iar in prezent este abandonata si degradata avand nevoie de lucrari de refacere.

foto: razvan luscov

2. Vila Balcic
Castelul "Cuibul Singuratic" a fost ridicat pe coasta Balcicului in anii '20, in timp avand sa devina locul de refugiu al Reginei Maria, semnaturile pentru vila apartin arhitectilor italieni Augustino si Amerigo. In timp vila si domeniul din jur devin epicentrul picturii romanesti, creand ceea ce azi numim Scoala de la Balcic.

foto: wikipedia

1 comment:

Powered by Blogger.