cityconstanta@gmail.com

August 7, 2016

Constanta anilor '30 un Atlantic City romanesc

Anii '30 au fost pentru orasul Constanta ani ai dezvoltarii puternice. Industrie, turism, constructii. Orasul se extindea rapid pe orizontala si incepeau si primele extinderi pe verticala
Constanta anilor '30 era un oras turistic foarte open minded: prostituia, jocurile de noroc si marijuana erau legalizate si reglementate. Orasul tindea sa devina un Atlantic City romanesc.
Constanta dispunea de nu mai putin de 4 cazinouri.

1. Cazinoul din peninsulaO bijuterie art nouveau semnata Daniel Renard si finalizata in 1910. Cladirea emblematica pentru Constanta este extinsa ani mai tarziu de catre Victor Stephanescu. Cazinoul Constantean, prin arhitectura sa impunatoare, prin marime si amplasament devine cladirea emblematica a jocurilor de noroc din Romania.2. Cazinoul din MamaiaConstruit chiar pe plaja, actualul imobil i-a locul unei cladiri mai vechi ce a ars intr-un puternic incendiu. Daca, Cazinoul din Constanta era un simbol al inceputului de secol, cel din Mamaia reprezenta varful arhitecturii moderne din Constanta acelor ani. O frumoasa cladire art deco cu sali de jocuri, restaurante, bar, cabine pentru turisti, terase, fantani arteziene si un superb pier cu debarcader si bar.3. Cazinoul hidroaviatiei
Cel de al treilea Cazinou este de fapt o reconversie. In anul 1926 dupa planurile arhitectului italian Mario Stoppa se ridica Palatul Regal de la Mamaia. La data de 6 iunie 1932, Palatul este vandul flotilei de Hidroaviatie si este transformat in Cazinou.

4. Cazinoul Casa Vapor

Construita in anii '30, Casa Vapor avea destinatia de yacht club, sediu salvamar, restaurant si Cazinou. Imobilul in stil art deco a fost realizat de arhitectul Ioan Capsuneanu. Din pacate in anii '60 cladirea este demolata de noul regim comunist.5. "Red District"
Constanta a avut un veritabil "red district". Acesta se afla pe strada Nicolae Titulescu unde functionau mai multe baruri, cabarete si case de toleranta frecventate de turisti, marinari dar si localnici. Cea mai celebra casa de toleranta fiind Casa cu Lei, vecina cu Hotelul Intim si Cabaretul Britania.

0 comments:

Post a Comment

Cele mai citite articole

Recomandam

Arhiva