Header Ads

De ce colectivizare a inceput in Dobrogea

Colectivizarea a fost unul dintre cele mai dureroase momente din istoria post 1947 a Romaniei.
Dupa distrugerea elitelor intelectuale si ale elitelor profesioniste din diverse domenii, armele comunistilor s-au indreptat catre tarani.sursa foto: http://www.memorialsighet.ro/


Dobrogea a fost prima regiune in care s-a implementat colectivizarea. Motivatia oficiala a fost ca parcelele cultivate de tarani erau prea mici pentru o agricultura eficienta. Cu toate acestea in realitate,  in Dobrogea erau 933 de mosieri si 4863 de tarani instariti, o clasa de mijloc din sectorul agricol care trebuia starpita. Mai ales ca regiunea avea cele mai mari suprafete agricole private, terenurile avand peste 30 de hectare/proprietar.

Insa acesta era doar un aspect al problemei. Dobrogea era o regiune diferita fata de restul regiunilor Romaniei. Aproape 20 de etnii care conlocuiau pasnic, oameni puternic legati intre ei dar si de pamanturile lor erau un pericol pentru noul regim. De asemenea porturile si aeroporturile din regiune erau vazute ca un pericol, de altfel printre primele masuri luate de trupele sovietice care au ocupat Dobrogea a fost desfiintarea aeroporturilor.

Mai exista si motivatia politica. Constanta principalul oras al regiunii era un oras regal. Cu doua palate si numeroase vile apartinand familiei regale, orasul de la malul marii trebuia reeducat dupa noile "valori".

Un alt pericol major pentru noua conducere comunista era mostenirea economica a regiunii. In Dobrogea erau prezenta inainte de nationalizare zeci de companii americane, britanice, franceze, germane, italiene etc.

Drept urmare de teama ca guvernele si companiile occidentale vor sustine o eventuala rebeliune in Dobrogea care s-ar putea desprinde de blocul comunist si sa devina o enclava capitalista in mijlocul unei mari sovietice a dus la colectivizarea violenta si in timp record a regiunii.  Taranii dobrogeni s-au opus ceea ce a dus la represiuni violente in numeroase sate. Zeci de mii de tarani dobrogeni au fost deportati in Baragan.

Unele dintre cele mai triste amintiri vin din staele germanilor dobrogeni. Acestia au plecat in numar masiv in Germania. Insa inainte de a pleca acestia si-au varuti casele si au facut curat lasandu-le gata pregatite pentru viitorii locatari. Din pacate comunistii au adus tigani si oameni fara educatie si drept urmare casele germanilor au fost efectiv distruse.

De altfel chiar in orasul Constanta comunistii au demolat biserica comunitatii germane pentru a ridica un bloc pentru noua "clasa muncitoare".

Colectivizarea a dus la distrugerea multor sate ce apartineau diverselor etnii, in timp acestea pierzand traditiile si obiceiurile specifice.


No comments

Powered by Blogger.