cityconstanta@gmail.com

February 29, 2016

Buncarul de comanda din centrul orasului

In timpul celui de al doilea razboi mondial in parcul de langa Cercul Militar (actualul parc al primariei) sunt construite doua buncare.
Unul de mici dimensiuni este folosit astazi de catre Teatrul Fantasio ca spatiu de depozitare, in timp ce al doilea este abandonat si ingropat in gunoaie.
Acest al doilea buncar avea rol de centru de comanda. Buncarul are 5 camere si doua toalete. De asemenea dispune de o intrare principala si o iesire de urgenta. Exista posibilitatea unui al doila nivel subteran sau doar a unui al doilea tunel de evacuare. Cert este ca in interior langa intrarea principala se afla un put, acum acoperit cu pietre, iar acest put are iesirea printr-un tunel chiar langa primarie.

O imagine de epoca din colectia Arhitect Radu CornescuAstazi bolta de deasupra intrarii nu mai exista.De altfel accesul este blocat cu pietre asa ca am fost nevoiti sa scoatem cativa saci de gunoaie din putul de evacuare pentru a putea intra.Intram intr-un mic culoar inclinat ce duce la o usa metalica

Dincolo de usa este un alt rand de scari care coboara intr-o camera.
De aici intram in buncar
Cum spuneam printr-un mic tunel se trece intr-o camera unde trapa de acces la urmatorul nivel subteran este blocata de blocuri de piatra.


0 comments:

Post a Comment

Cele mai citite articole

Recomandam

Arhiva