Header Ads

Hotelul Rex - varianta Ioan Capsuneanu

Despre arhitectul Ioan Capsuneanu am mai vorbit in articolele noastre (o lista a proiectelor sale poate fi consultata aici). Acesta a realizat in Constanta si Mamaia superba cladiri moderniste si art deco. Capsuneanu este un arhitect la fel de important pentru Constanta precum Harry Goldstein. In anii '30 Capsuneanu detinand functia de arhitect sef al orasului. In 1935 acesta reface lotizarea statiunea Mamaia propunand primele lotizari pentru hoteluri pe partea cu plaja.
Statiunea parcelata in sute de loturi devine un magnet imobiliar pentru blocuri cu locuinte de vacanta (spre exemplu blocul Edilitatea) si vile.
El este daca vreti parintele hotelului Rex, intrucat propunerea si lotizarea pentru un hotel de lux in la nord de Cazino ii apartine.
Mai mult Capsuneanu realizeaza si un proiect al hotelului. Acesta a gandit un imobil de mari dimensiuni realizat in stil art deco, cladirea cu doua corpuri simetrice avand tematica pachebotului - tematica preferata a arhitectului.
Cum insa primaria nu dispunea de fondurile necesare ridicarii hotelului, primarul Grigorescu face apel la ONT - Oficiul National de Turism. Acestia accepta s ainvesteasca insa pentru proiectarea hotelului este ales arhitectul ONT-ului - George Matei Cantacuzino. Acesta proiecteaza un hotel art deco cu elemente mediteraneene, proiect ale carui lucrari incep pe 15 august 1926 si se finalizeaza in 1938.

Iata mai jos cum arata proiectul semnat de Ioan Capsuneanu.


(foto: Arhitect Radu Cornescu)

No comments

Powered by Blogger.