cityconstanta@gmail.com

May 10, 2015

De ce sunt blocurile interbelice negre sau gri?

In Constanta exista un numar foarte mare de vile si blocuri ridicate in perioada interbelica in stil modernist si art deco. Aproape toate au o nuanta de gri sau de negru mucegai care le dau un aer ponosit, trist, deprimant.
Ceea ce vedem acum este in totala opozitie cu finisajele initiale ale cladirilor.
Fatadele acestora la oprigine aveau finisaje din varuri in culori deschise: nuante de alb, bej, crem, culori pastelate sau finisaje cu praf de piatra in culori deschise.
Nu mai aducem in discutie imobile care aveau finisaje de lux: travertin , marmura; sisteme de climatizare prin tavanele false, centrale termice in subsoluri etc.
Cum a venit comunismul, procesul de nationalizare a adus cu sine o serie de distrugeri ale unor cladiri atat la interior cat si la exterior.
Noua oranduire urmarea sa stearga din memoria colectiva orice urma a nivelului ridicat pe care il avea Romania anterioara lui 1950.
In imaginea de mai jos (furnizata de catre Radu Cornescu) vedem cum in anii '50 s-a intervenit asupra blocului construit de Boris Zilberman la intersectia Cuza Voda cu Rascoalei, ce vedem in stada este molozul rezultat in urma demolarii plafoanelor false. Trebuie mentionat ca blocul era unul de lux, construit dupa cele mai inalte standarde ale perioadei interbelice, Zilberman avand diploma de arhitect obtinuta la Milano. Asa ca furia rosie a incercat sa stearga cat mai mult din facilitatile oferite de bloc si sa il adapteze clasei muncitoare adusa cu forta la oras si instalata in cladiri cu o mare valoare arhitecturala si istorica.



Dupa 1950, vilele si blocurile moderniste si art deco au fost atacate si la exterior. Peste finisajele exterioare amintite la inceputul articolului s-au turnat direct fatade dintr-un materiale care continea printre altele nisip cu scoici sparte si asa numitul ciment negru. Au rezultat niste fatade grosiere, poroase care au facilitat dezvoltarea mucegaiului ceea ce a dus la neplacutele nuante de negru murdar si gri din zilele noastre.



Iata mai jos trei exemple de cladiri cu fatadele refacute. Ele sunt amplasate pe bulevardul  Ferdinand.









0 comments:

Post a Comment

Cele mai citite articole

Recomandam

Arhiva