Header Ads

1925 - Lacul Tabacarie urma sa devina port militar si comercial

In anul 1925 este pusa problema construirii unui nou port militar si comercial la Constanta. Se vine cu propunerea de transformare a lacului Tabacarie in port.
Discutam de un megaproiect ce includea deschiderea lacului spre mare, cel mai probabil in zona Malibu, dragarea lacului pentru a permite accesul vapoarelor si asanarea mlastinii pentru a fi contruite facilitatile portuare.
Din lipsa fondurilor acets proiect nu a mai fost realizat. Mai jos, prin intermediul documentului furnizat de catre arhitectul Radu Cornescu va punem la dispozitie un fragment din documentatia proiectului portului de la Tabacarie.

"Situatiunea ce s'a creiat tarii noastre in urma rasboiului mondial: Prin faptul ca Romania a devenit detinatoare in intregime a gurilor Dunarii, tendintele ce se degajeaza din actuala politica rusa in bazinul Marii Negre si care intereseaza direct tara noastra, interesul pe care marele public si conducatorii autorizati ai destinelor poporului nostru le manifesta tot mai vadit pentru marina, au impus ca o axioma ca rearganizirea marinei militare prin constructia de noi unitati de lupta, e absolut necesara; si ca o consecinta crearea unei baze navale pentru nevoile viitoarei flote de razboi prin deschiderea unuia din lacurile depe litoralul maritim, se impune ca o conditie de existenta a acestei flote.
Pe de alta parte tonajele mari la care s'a ajuns in constructia  navala si faptul ca conceptia initiala a constructiei portului Constanta nu mai permite, decat cu cheltuieli peste puterile financiare ale Statului, marirea Portului Constanta, impun si crearea unui nou port de comert. Si, pentru a se reduce cheltuelile necesitate de crearea noului port militar si a noului portul de comert, e necesar ca o conditie de realizare, ca alegerea locului, sa raspunda ambelor necesitati, adica sa permita instalarea pe aceeasi panza de apa si a bazei navale si a noului port de comert."
No comments

Powered by Blogger.