Header Ads

Palatul Regal de la Mamaia

Orasul Constanta a avut un trecut zbuciumat.Desi se afla pe ruinele cetatii antice Tomis, Constanta este un oras nou. Este un oras care nu a cunoscut evul mediu asa cum s-a intamplat in restul oraselor din Romania si din Europa. Razboiul ruso  - turc stergand mica asezare de pe harta.
Asadar Constanta este un oras cu radacini in antichitate dar construit de britanici la mijlocul spre sfarsitul lui 1800 la fel ca multe orase din America de Nord si Australia.
Acest stil atipic care a definit si defineste Constanta constinua si dupa anexarea Dobrogei de catre Romania. Astfel un oras construit de companiile britanice devine unul din orasele regale ale Romaniei.
Cu un palat construit in centrul orasului, cu un alt palat la Mamaia si cu numeroase vile apartinand membrilor Casei Regale, Constanta devine al doilea oras dupa Bucuresti ca importanta pentru ceea ce a insemnat Casa Regala a Romaniei.
Astazi o sa discutam despre Palatul Regal de la Mamaia.

La 1 decembrie 1920 in Mamaia incep lucrarile la un frumos palat realizat dupa planurile arhitectului italian Mario Stoppa, iar inaugurarea oficiala are loc in 22 august 1927, desi palatul fusese terminat inca din vara lui '26.

In total cladirea are 35 de camere dispuse pe 3 niveluri. Acestora li se adauga bucataria, garajul, cafegeria, baile, bufetul si garderoba.

In decembrie 1927, Regina Maria se muta intr-o frumoasa vila aflata pe domeniul regal de la Mamaia, palatul fiind donat reginei mama Elena.
In 1932 palatul este predat prin act de vanzare-cumparare Flotilei de Hidroaviatie de la Mamaia si isi schimba destinatia in cazinou.

In perezent cladirea si ce a mai ramas din parcul domeniului regal de la Mamaia se afla intr-o stare avansata de degradare.


foto: Radu Cornescu

foto: Saila1 comment:

  1. As mai adauga ca dupa 1948, vila a fost folosita de pcr, pentru tovarasii din comitetul central (pana prin 1973). Prin 1973-74 s-a inceput proiectul de transformare in hotel.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.