Header Ads

Iarna lui 1946 - Constanta sub ocupatie sovietica

In iarna lui 1946, jurnalisti de la Associated Press ajung la Constanta. Descopera aici un oras de 100.000 de locuitori ocupat de trupele sovietice si plin de materiale de propaganda ale miscarii comuniste, primele semne ale unei perioade negre ce avea sa marcheze intr-un rau ireversebil 50 de ani din istoria Romaniei.

foto © Associated Press | Jim Pringle


Doua femei (cel mai probabil "stapana" casei si o servitoare) scuturand un covor traditional romanesc lucrat manual.


Portul Constanta ocupat de sovietici.Un taran in haine traditionale, este surprinzator contrastul intre tinuta acestuia si imobilul modernist langa care se afla. Se remarca si reclama la ARO (Asigurarea ROmaneasca). Oare era doar un birou sau a avut si Constanta un imobil ARO? Poate pe viitor vom reusi sa aflam.

Piata de legume fructe, cel mai probabil Piata Grivita, reamintim ca hala Grivita - o superba cladire in stil mediteranean a fost demolata in perioada comunista.

Piata Ovidiu si trupe sovietice. In dreapta se vede frontul de cladiri demolate de comunisti pe strada Titulescu.

Punct de control, propaganda comunista si un camion militar plin cu soldati rusi.

Trupe de ocupatie pe bulevardul Tomis. Imobilul din fundal este o frumoasa cladire art deco care a fost prezentata pe larg in acest articol.

Panou comunist de propaganda impotriva lui Iuliu Maniu. Intersectia Ferdinand cu Tomis, in fundal se vede Scoala Principele Ferdinand, redenumita de comunisti Scoala 12, actualul Muzeu de Arta.

Una din putinele fotografii de epoca cu parcul de pe bulevardul Tomis (actualul parc al Primariei). In fundal se vede frontul britanic, cladirea de pe colt fiind celebra "Farmacie Engleza".

Pescari la Mamaia

Undeva in Constanta

Teatrul Tranulis cu fatada modificata in stil sovietic, mai tarziu dupa retragerea trupelor rusesti cladirea avea sa isi recapte fatada originala in stil neoclasic. Este vorba de actualul Teatru Fatasio.

In ciuda uriaselor probleme economice si sociale care au lovit Romania in timpul razboiului si in timpul ocupatiei sovietice, Constanta era un oras care reusea inca sa faca fata situatiei dificile. Acesta a fost si un motiv pentru care tarani din toate partile Romaniei, in special din Moldova luau trenul spre Constanta. Mai jos sunt imagini luate in Gara de Nord. Oamenii alungati de foamete si razboi asteptau pelcarea trenului spre Constanta, deseori calatorind pe tren sau in vagoanele de vite.


2 comments:

  1. Bravo. Este bun de reamintit ...sa știe si tineretul de azi...cit ceva din Istoria adevărată a României !
    Sper sa se Revină la Sistemul Monarhic in Romania ! singura noastră șansa de a ne regăsi...

    ReplyDelete
  2. Buna ziua. De unde provine arhiva? Ms

    ReplyDelete

Powered by Blogger.