Header Ads

Colette Lahovary la Mamaia

In anul 1882, imediat dupa sustinerea doctoratului, Alexandru Em. Lahovary - cel care avea sa devina un presitgios diplomat si om politic, se casatoreste cu Ana Cretulescu, fiica fostului prim ministru al Principatelor Unite , Nicolae Cretulescu. In urma mariajului se nasc 6 copii, printre acestia fiind si Maria Nicola "Colette". Aceasta avea sa devina mai tarziu sotia George A. Plagino, primul sportiv care a reprezentat Romania la Jocurile Olimpice de Vara din 1900, unde a obtinut locul 13 la tir cu arma, acumuland 11 puncte.
Dupa divortul de acesta Colette se recasatoreste cu jurnalistul si omul de stat Henri de Jouvenel des Ursins in anul 1912, cu care va avea o fata  Colette de Jouvenel "Bel-Gazou" .
In anul 1924 cei doi divorteaza in urma unui scandal amoros, Colette fiind acuzata ca ar fi avut relatii extraconjugale cu Bertrand de Jouvenel, fiul din prima casatorie a lui Henri.
Asa cum se stie familia Lahovary a fost o apropiata a Casei Regale, la randul ei Colette fiind lady-in-waiting a Reginei.
In imaginea de mai jos, ce apartine Arhivelor Nationale din Bucuresti, o vedem pe Collete Lahovary pe treptele Palatului Regal de la Mamaia. Fotografia a fost realizata in anul 1939.


No comments

Powered by Blogger.