Header Ads

Amfiteatrul roman de la Tomis

Ca orice mare oras port si capitala de provincie a Imperiului Roman, cetatea Tomisului dispunea de impresionante edificii de for public. Fie ca discutam de Edificiul cu Mozaic, de Terme ori de ansamblul de cladiri (azi disparute) de la Poarta 3, Tomisul  era un prosper oras roman.
Cum romanii erau cunoscuti pentru pasiunea lor pentru lupte si circ si la Tomis s-a construit un amfiteatru unde gladiatori din toate colturile imperiului se luptau intre ei sau cu animale salbatice precum lei si pantere.
In anul 1988 dupa demolarea frontului de cladiri de pe strada Mircea cel Batran, comunistii incep sapaturile pentru construirea unui hotel al partidului. Cu ocazia sapaturilor pentru fundatia hotelului sunt descoperite poarta principala de intrare in amfiteatru, arena gladiatorilor si o piatra funerara a unui gladiator.

Arhitect Radu Cornescu:

"Aici a fost descoperită şi o piatră funerară a unuia dintre gladiatorii care au luptat în amfiteatru. Se numea Scirtus Dacensis, era de origine ilirică şi a murit în Pontus Euxin după ce a câştigat şase victorii împotriva unor animele de temut." 

Din pacate cu acelasi dispret fata de istorie, dispret care s-a materializat si in ridicarea a 4 blocuri peste o serie de bazilici antice, comunistii incep lucrarile la hotel distrugand partial ruinele.
Dupa 1990 structura hotelului este preluata de catre grupul ACCOR care amenajeaza Hotelul Ibis de 3 stele. Acestia reusesc sa conserve ce a ramas nedistrus din vechiul amfiteatru.

Trebuie mentionat ca acesta este singurul amfiteatru roman de pe teritoriul Romaniei.

foto: Radu Cornescu

1 comment:

  1. Gresit, exista amfiteatru la Sarmisegetuza romana si la Porrolisum. E singurul din Dobrogea.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.