Header Ads

Cum a fost orasul Constanta sters de pe harta

Pana in anul 1828 Kostence era un orasel prosper. Un oras port cu un deosebit farmec oriental. Pe atunci Kostence - Constanta de acum se termina in dreptul Portii 2 de astazi. Orasul era imprejmuit cu ziduri groase de aparare si avea o impozanta poarta de acces. Din pacate incepe al doilea razboi ruso - turc. Urmarile acestuia sunt absolut devastatoare pentru oras. Orasul este cucerit de trupele rusesti. Acestea se retrag in luna iunie 1828. Odata cu decizia retragerii se ia si decizia de a arunca in aer depozitele de munitii si demolarea zidurilor de aparare. Orasul este efectiv sters de pe fata pamantului., iar locuitorii il parasesc.

La 1850 cand sosesc britanicii acestia gasesc un catun cu cateva case inghesuite in jurul unei moschei, iar din impozantul zid ce imprejmuia orasul nu a mai ramas nici o urma.

In prezent doar cateva ruine mai amintesc de fortificatia otomana. Acestea sunt pe faleza Portului Tomis in spatele cladirii BNR, paralel cu strada Revolutiei.

Anul 1828 inainte de ocupatia rusa. Litografie de Hector de Bearn.


Iata ce gasesc britanicii in 1854 cand ajung in Dobrogea: Gravura de Doussault publicat in L'Illustration Paris.1 comment:

Powered by Blogger.