cityconstanta@gmail.com

January 22, 2015

Podurile Anghel Saligny (Regele Carol 1)

De departe cea mai cunoscuta lucrare si cea mai impreionanta a marleui inginer Anghel Saligny este complexul de poduri feroviare care traverseaza Dunarea, legand Dobrogea de restul tarii.
La data inaugurarii alcatuiau cel mai lung complex de poduri de pe batranul continent, un veritabil Golden Gate european. Si in acelasi timp se plasa pe locul trei in lume
De altfel prestigiosul site de turism Lookbridges.com  inclus podurile de la Cernvaoda in topul  celor mai frumoase poduri din lume.
Complexul de poduri denumit initial Regele Carol 1 a fost construit in perioada 1890 - 1895 in stil victorian si are o lungime totala de 4087.95 metri.
La intrarea dinspre Cernavoda, sculptorul francez Léon Pilet  executa din bronz doi Dorobanti., o parte din cheltuielile cu executia statuilor au fost suportate de catre Ambasada Frantei la Bucuresti. Dorobantii au fost ridicati in memoria soldatilor romani cazuti in Razboiul de Independenta. Cele doua statui de o marime impresionanata vegheaza si astazi la capul podului. De asemenea pe picioarele podului tot din bronz se executa stema Casei Regale a Romaniei. Din pacate in perioada comunista stemele au fost date jos si aruncate in Dunare.
In 1969 in urma secarii baltii iezerului, autoritatile comuniste demoleaza unul din viaductele podului in lungime de 1455 metri si il inlocuiesc cu terasament.
Desi in ambele razboaie mondiale structura metalica a fost afecatata de bombardamente, pilele podului au rezistat fara probleme. De ambele dati firma care a colaborat la refacerea podului a fost celebra companie germana MAN.
In 1987 odata cu construirea noului complex de poduri, podul Saligny este inchis circulatiei, insa din 2015 acesta va fi redeschis circulatiei feroviare pe durata lucrarilor de reparatii la podurile din perioada comunista.

In anul 2013, impreuna cu un grup de prieteni am avut ocazia sa traversez la pas Podul Cernavoda. O experienta unica si impresionanta.
  3 comments:

 1. Felicitari pentru acest blog. Sunt multi constanteni ( in special generatia tanara ) care stiu mai nimic despre trecutul orasului lor ! Macar daca ar poposi pentru cateva minute aici .

  March

  ReplyDelete
 2. Cine este sculptorul care a realizat statuile Dorobantilor ? Surse ?

  Mersi

  Sandi

  ReplyDelete
 3. Iata informatia :

  Dorobantii si stemele au fost realizate de catre sculptorul francez Leon Pilet (1836-1916). O parte din contravaloarea lor a fost suportata de catre ambasada franceza de la Bucuresti ca un cadou in cinstea regelui Carol I. Pilet a realizat mai intai cinci modele diferite in miniatura, iar insasi regele a fost cel care a ales modelul actual. Statuetele au fost turnate in trei bucati la Lyon si mai apoi imbinate la fata locului. Dorobantul de pe partea nordica poarta semnatura autorului alaturi de anul realizarii (1895).
  ....

  Author of the statues (identical and symmetrical) of the bridge at Cernavoda is Leon Pilet. Material is the iron. Size is 5.360 x3, 100x1, 600 m. Foundry Works Creusot (?). Signed below: Leon Pilet 1895. Inauguration: September 14/26. 1895.(Ioana Beldiman - French sculpture in Romania 1848-1931, 2005)

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Podul_Regele_Carol_I

  ReplyDelete

Cele mai citite articole

Recomandam

Arhiva