Header Ads

Farul Regele Carol 1

Pe data de 27 septembrie 1909, la capătul digului Portului Constanţa, în apropierea Cuibului Reginei se inaugura Farul Carol. Inaugurarea a avut loc în prezenţa Regelui Carol 1 şi a autorităţilor centrale şi locale.
Farul avea pe latura dinspre oraş efigia Împăratul Traian , iar pe latura dinspre larg efigia Regele Carol 1.
Comuniştii încearcă să şteargă istoria farului dând jos efigiile şi placa ce amintea de ziua inaugurării. În loc pun stema ce avea în frunte secera şi ciocanul. În 1996 Farul este reabilitat, iar replici ale efigiilor sunt puse în locul celor distruse de comunişti.
Însă cum se prezintă astăzi Farul Carol 1? Mai jos vom face o incursiune în interiorul acestuia.

Din păcate renovarea din 1996 nu pare să fi fost una de calitate. Faţadele şi mai ales baza farului sunt pline de crapaturi.

Mucegai, rugină, tencuială căzută, mult praf şi chiar o pasăre moartă. Axul central care susţine scara în spirală prezintă crăpături mari. Camerele de la etaje sunt pline de mucegai şi pânze de păianjen.
Dacă cineva ştie la ce foloseau acele camere este rugat să ne lase un comentariu la articol.


Si o imagine din anul 1940 cand cupola in forma actula nu fusese montata.
4 comments:

 1. Efigia lui Traian este cea originala: am lucrat in port in perioada 1980-86 si ea era la locul ei. Nu mai tin minte despre placa de fundare, dar dupa cum arata este si ea originala. Cred ca n-a fost demontata, pt ca nu era prea vizibila. Efigia lui Carol I a intrat probabil pe mana celor de la santierul naval sau a celor de la uzina de reparatii si a fost transformata in "obiecte" folositoare.
  Legat indirect de asta, ar fi povestea altor bronzuri, lucrari de arta, demontate de comunisti din Constanta. Daca va intereseaza, voi putea face un material pt blogul Dvs.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ar fi o mare bucurie daca ati dori sa ne impartasiti ceea ce stiti legat de lucrarile de arta disparute!

   Delete
 2. Sigur. Nu e vorba de lucrari disparute: doar ca au stat dosite prin subsoluri. Imi va trebui un pic de timp sa gasesc materialele.

  ReplyDelete
 3. perfect :) astept pe mail cityconstanta@gmail.com

  eu stiu doar de bustul Reginei Maria care e in subsolul muzeului de arta

  ReplyDelete

Powered by Blogger.