cityconstanta@gmail.com

August 30, 2015

Semnaturi in piatra: Harry Goldstein

Incepand de astazi inauguram o noua rubrica intitulata "Semnaturi in piatra". In cadrul acestei rubrici vom scrie povestile arhitectilor care au creat prin proiectele lor Constanta moderna a acelor vremuri. La fel ca in cazul restului articoleleor ne vom opri la anul 1950 (cu unele mici exceptii - avem cateva cladiri socrealiste si brutaliste de calitate care merita si ele prezentate).
Incepem noua rubrica cu cine altul decat cel mai prolific arhitect Constantean: Haim Goldstein / Harry Goldstein / Horia Maicu.

In anul 1905, pe 30 decembrie la Constanta se naste Haim Goldstein. Acesta se dedica arhitecturii si in perioada 1931 - 1940 realizeaza in Constanta si Mamaia peste 100 de vile, blocuri si hoteluri, semnand lucrarile cu numele de Harry Goldstein. Trebuie mentionat ca in anul 1931 acesta isi obtine la Roma diploma de arhitect.


Goldstein oscileaza intre cele doua stiluri favorite ale sale: art deco (exemplu: Hotel Carlton) si stilul de influenta mediteraneana (exemplu: Vila Leon); mergand chiar pana la modernism (exemplu: blocul Stefan cel Mare no. 55).
Dupa 1940 se muta in Bucuresti. Atunci in urma presiunilor fasciste este nevoit sa isi schimbe numele pentru a putea trai si profesa in continuare. Astfel HARRY GOLDSTEIN devine HORIA MAICU.Valentin Mandache - expert in case de epoca:

"Goldstein este Maicu, si-a romanizat numele din cauza fascistilor romani care il amenintau cu moartea si cu expulzarea din profesie, ramanerea pe drumuri."


Dupa instaurarea regimului comunist devine profesor la Academie si arhitect sef al Bucurestiului.
Colaboreaza la proiectarea unor imobile marcante ale capitalei: Sala Palatului, Casa Scanteii, Teatrul National, Mausoleul eroilor comunisti, etc.
Maicu alias Goldstein se stinge din viata in 1975.  4 comments:

 1. In 1932 pe Strada sarmisegetuza la nr16 se construieste un bloc art deco, proprietar urmand a fii un profesor. Credeti ca putem afla cine a fost Arhitectul cladirii , sau exista vreo sansa sa ii apartina lui H Maicu?

  ReplyDelete
 2. Cuma la intersectia cu Manu? Din pacate multe cladiri si-au pierdut placuta cu numele arhitectului :(

  O poza m-ar ajuta mult.

  ReplyDelete
  Replies
  1. este intre Manu si 1907. Noi ne am mutat de 2 ani la parter. Este o cladire f frumoasa, usa, catargul si alte elemante sunt cele originale. Vara este acoperita de tei si este greu de observat. Daca doriti va asteptam sa ii scrieti povestea, sunt sigur ca vecinii mai in varsta din bloc va vor spune povestea intreaga a blocului.

   Delete
  2. Mi-ar fac o deosebita placere sa ne vedem dupa sarbatori.

   va las adresa de mail ca sa stabilim detaliile

   cityconstanta@gmail.com

   Delete

Cele mai citite articole

Recomandam

Arhiva