Header Ads

Mihail Moruzov la Constanta

Pe pagina de facebook dedicata celebrului Mihail Moruzov am gasit o fotografie de la o vizita a acestuia la Constanta.
Dar cine a fost Mihail Moruzov?
Mihail Moruzov s-a nascut intr-o familie de preoti rusi din judetul Tulcea, in satul Zebil la data de 8 noiembrie 1887.
Dupa terminarea primului razboi mondial Moruzov este pus in fruntea SSI, iar in 1928 primeste ordin sa modernize serviciul si sa il aduca la aceleasi standarde cu serviciile secrete din USA, Marea Britanie sau Franta.
Se poate spune ca Moruzov a fost un om care a jucat pe doua fronturi, fiind un personaj controversat. Daca pe de o parte a profitat de oportunitatile date de functia sa pentru a-si consolida pozitia politica si alianta cu Regele Carol al 2-lea si Elena Lupsescu, lucru ce a dus la inceputul distrugerii partidelor istorice, pe de alta parte o alta serie de actiuni ale sale au adus informatii pretioase si de o importanta majora pentru siguranta statului roman. Cu toate acestea multe din informatiile furnizate de Moruzov au fost ignorate sau tratate superficial.
Insa implicarea din ce in ce mai mult a lui Moruzov in politica ( spre exemplu procesul pierdut in fata lui Antonescu), jocul dublu de la inceputul primului razboi mondial cand colabora si cu serviciile secrete britanice si franceze au facut ca o aprte din atentia lui Moruzov fata de functionarea eficienta a SSI sa fie distrasa, cel mai bun exemplu al scaderii eficientei serviciului fiind asasinarea lui Armand Calinescu.
In anul 1940 la ordinul Maresalului Antonescu Moruzov este arestat, iar pe data de 27 noiembrie a aceluiasi an este asasinat.


No comments

Powered by Blogger.