cityconstanta@gmail.com

November 9, 2014

Memorialul Constantei: Continental Hotel

Deschidem astazi o noua categorie pe site. Se numeste memorial. De ce memorial? Un oras este definit de doua lucruri: oamenii care ii dau viata si cladirile care ii dau forma.
Atunci cand oamenii de valoare pleaca dintre noi se obisnuieste ca strazile sau institutiile sa le poarte numele. Ori se ridica monumente in cinstea lor.
Din pacate uneori in urma unor decizii greu de inteles si cladirile valoroase se sting sub buldozere si excavatoare. Din pacate si Constanta  a avut de suferit in urma dementelor demolari comuniste.
Povestile cladirilor valoroase care astazi nu mai sunt vor fi spuse aici. 
Incepem cu un complex de doua imobile. Complex care zeci de ani a marcat bulevardul Ferdinand. Este vorba de Carlton-Continental.
La sfarsitul lui 1800, inceputul lui 1900, la intersectia bulevardului Tomis cu bulevardul Ferdinand se ridica un mic hotel in stil neoclasic. Hotelul cu doua etaje si mansarda se numea Continental.
La inceputul anilor '30, lipit de Continental se ridica hotelul Carlton. Un impunator edificiu art deco cu 5 etaje care se pare ca a fost realizat de Goldstein. Carltonul este fara indoiala cea mai reprezentativa cladire proiectata de acesta. 
Ca o paranteza, din cauza nazistilor Goldstein, pentru a putea profesa isi schimba numele in Maicu.
Dar sa revenim la hotel.
Instaurarea regimului comunist este echivalentul inceputului sfarsitului pentru cele 2 cladiri. Primul cade Continentalul. Pe locul lui se ridica un cub anost ca o noua aripa a Carlton-ului. Insa cum Carlton era o denumire occidentala, tovarasii decid sa o schimbe in Proletarul. Apoi devine Republica, pentru ca in anii '70 sa preia numele hotelului demolat - Continental.
Dupa comunism, in anii '90 Mihaiesi incepe demolarea hotelului din motive doar de el stiute.
Mostenitorii de drept dau in judecata primaria si cer retrocedarea cladirii.  Din pacate e prea tarziu, din hotel a ramas doar structura parterului si fragmente din cea a primului etaj.
In 2000 in locul lui Mihaiesi este ales Radu Mazare. Acesta anticipand durata lunga pe care avea sa se intinda procesul decide sa elibereze terenul de sarcina si sa amenajeze un spatiu verde.
Procesul de retrocedare s-a finalizat in urma cu putin timp, iar acum terenul este scos la vanzare de catre proprietar.


{in stanga hotel Carlton, in dreapta hotel Continental si in spate Piata Carol)

si un close up, foto: coelctia Radu Cornescu

foto: Nykyfor52  1 comment:

  1. Stii ca subsolul e bine-mersi, doar l-au astupat cu pamant, pana la cota 0.

    ReplyDelete

Cele mai citite articole

Recomandam

Arhiva