Header Ads

Legaturile Casei Regale cu orasul Constanta

Astazi ii spunem si noi La multi ani! Majestatii Sale Regele Mihai care implineste venerabila varsta de 93 de ani.
Mai jos vom discuta despre legaturile Casei Regale cu orasul Constanta.
In timp principalele bulevarde ale orasului au purtat numele regilor si reginelor Romaniei: Regina Maria - actualul Mamaia, Regele Carol, actualul Tomis, Regele Ferdinand si Regina Elisabeta, ultimele doua avand acceasi denumire si astazi.
Insa aceasta legatura nu a fost doar una legata de denumirea unor strazi.
Familia Regala a ridicat la Constanta o serie de cladiri: Palatul Regal din Constanta, Cuibul Reginei din Port, Vila Stirbey din Mamaia si Palatul Regal din Mamaia.
Mai mult, pe faleza Cazinoului, sculptorul Ion Jalea realizeaza statuia in marime naturala a Reginei Carmen Sylva-statuie care a vegheat portul si marea atat de iubite de Regina, iar in anii '40, de la Balcic este adus la Constanta bustul Reginei Maria, opera a sculptorului Oscar Han.
In prezent dupa lungii ani de comunism Constanta a demarat un program amplu de restabilire sau daca vreti regasire a acestei identitati legate de ceea ce a insemnat Familia Regala pentru orasul de la malul marii.
Statuia Reginei Carmen Sylva a fost repusa pe soclu. Urmeaza in curand sa fie reamplasat si bustul Reginei Maria. Parcul ce se amenajeaza in Peninsula va purta denumirea de Parcul Regele Carol 1, in cadrul acestui parc urmand a se realiza Aleea Regala.
Pe aceasta cale, la finalul articolului facem apel catre autoritati. Trei dintre viitoarele bulevarde ale orasului sa poarte denumirea de: Regele Carol, Regina Maria si Regele Mihai. 
Ca ul lucru inedit mai amintim ca un colectionar constantean de masini ee epoca a achizitionat la inceputul acestui an prima masina a Regelui Mihai. Aceasta este acum in plin proces de reetaurare, urmand ca anul viitor sa o putem admira la evenimentele de profil.No comments

Powered by Blogger.