Header Ads

Fostul Spital Militar Port

Orasul Constanta a fost poate alaturi de Bucuresti si Ploiesti, unul din orasele cele mai bine conectate la modernitatea occidentala a perioadei '20-'40.
Astfel aici si-a gasit un excelent teren pentru dezvoltare "arta decorativa si industriala" in toate fazele ei de evolutie. De la flamboaiantul art deco la liniile fluide ale streamline-ului si in final unghiurile drepte si sobre ale modernismului, majoritatea cladirilor din centrul vechi sunt o amintire vie a celei mai frumoase perioade din istoria orasului.
Revenind in Port, portul vechi bineinteles, ne oprim de aceasta data la o cladire cu subsol, parter si doua etaje. Un exemplu reusit de modernism micuta cladire a avut destinatia de clinica, apoi de spital militar, iar dupa construirea Spitalului Militar de pe bulevardul Regina Maria (Mamaia de astazi) - o alta cladire modernista, spitalul militar port devine spital pentru lucratorii din port, functiune pe care o pastreaza si astazi.
trebuie precizat  ca proiectul a fost realizat de una dintre putinele femei arhitect ale Romaniei interbelice - Crizantema Stamatescu.

Foto: Ovidiu Oprea


imagini de epoca din colectia Arhitect Radu Cornescu


No comments

Powered by Blogger.