cityconstanta@gmail.com

October 26, 2014

Aeroportul uitat al Constantei

In data de 22 decembrie 1931 in cadrul unei sedinte de consiliu local se aproba preluarea terenului si  demararea procedurilor pentru proiectul construirii Aeroportului Constanta.
Este vorba de un lot de teren amplasat in zona de sud-vest a orasului. Terenul fusese cedat orasului de catre Ministerul Industriei si Comertului.
Aeroportul urma sa dispuna de aerogara, depozit de benzina, statie radio si hangar.
In data de 25 februarie 1933 consiliul local aproba planurile aeroportului. Proiectul este realizat de catre arhitectul Constantin Dragu. In data de 16 iulie 1936 se face receptia aerogarii, iar pe 3 noiembrie in acelasi an lucrarile la intregul complex sunt finalizate.
Soarta aeroportului constantean a fost pecetluita odata cu instaurarea regimului comunist.
Acestia trantesc pe terenul aeroportului un gigant industrial - CET Constanta. In mod miraculos cladirile aeroportului scapa de demolare.
Cea mai valoroasa fiind fara indoiala aerogara. O mica dar cocheta cladire in stil art - deco. Aceasta era alcatuita dintr-un ax central, 2 sali de asteptare, un birou si turnul de control. In prezent aceasta se prezinta inca destul de bine. Din pacate scrisul de pe fatada a disparut, iar catargul este indoit. 

Cateva poze cu stadiul actual al cladirii, realizate de catre arhitectul Radu Cornescu & Reverse


Planurile aeroportului furnizate tot de catre Radu Cornescu.
Si cateva imagini de epoca:0 comments:

Post a Comment

Cele mai citite articole

Recomandam

Arhiva