cityconstanta@gmail.com

August 10, 2014

Muzeul Portului - Cuibul Reginei

Constanţa - un oraş atipic. Construit de englezi la sfârşitul lui 1800 după modelul oraşelor din lumea nouă, Constanţa a fost încă de la început un oraş mercantil. Un oraş al comerţului şi al distracţiilor estivale. Cu toate acestea Constanţa a fost poate oraşul ce mai legat de Familia Regală după Bucureşti. Aici au fost ridicate Palatul Regal, Palatul Regal de Vară de la Mamaia, Vila Regina Maria, Vila Ştirbey şi Cuibul Reginei - o micuţă vilă amplasată pe digul de larg al Portului, lângă Farul Carol 1. Vila avea să fie locuită de Regina Elisabeta - Carmen Sylva cea care iubea nespus marea şi Constanţa.
Cuibul Reginei a fost proiectat de arhitectul Victor Stephănescu după schiţele Reginei. De partea tehnică s-a ocupat inginerul Anghel Saligny. Vila inaugurată în 1911 avea o formă simplă ce amintea de castelul unui vapor.
La parter se aflau camerele gărzii, iar la etaj camerele Reginei şi un salon pentru oaspeţi. Deasupra etajului a fost amenajată o terasă de unde Regina privea navele ce soseau în port.
La doi ani după moartea Reginei vila este abandonată, pentru ca în 1927 să fie distrusă de un incendiu puternic.
În anul 1928 la ordinul Reginei Maria şi după planurile arhitectului Stephănescu vila este reconstruită, de această dată folosindu-se beton şi zidărie, construcţia nouă, cu elemente art deco fiind mult diferită de primul Cuib al Reginei.
După instaurarea regimului comunist vila este folosită ca depozit apoi ca imobil de birouri. Mai apoi o mare parte din clădire este demolată.
După 1990 Cuibul Reginei este reconstruit, noua clădire fiind însă o trimitere la vechiul imobil şi nu o replică fidelă. Doar o grindă mai aminteşte de clădirea ridicată în anul 1928, aceasta fiind singura parte din vechea clădire care a fost folosită la cea nouă. În prezent imobilul găzduieşte Muzeul Portului Constanţa.„Mie mi-a fost dragă marea mai mult decât pot spune. Să locuiesc în căsuţa de lângă far a fost o mare plăcere, iar salutarea vapoarelor care vin şi pleacă o bucurie în fiecare oră!” - Carmen Sylva


0 comments:

Post a Comment

Cele mai citite articole

Recomandam

Arhiva