cityconstanta@gmail.com

July 23, 2014

O istorie încremenită în timp partea 2 - Nicolae Ionescu Johnson

Continuăm periplul nostru prin Cimitirul Central, în căutarea mormintelor vechi. Aşa cum spuneam anterior nu este un Bellu însă Cimitirul Central are monumentele şi personalităţile sale.
Astăzi ne vom opri asupra unui singur mormânt. Cel al lui N. Ionescu Johnson. Comandorul Ionescu Johnson.
În martie 1875, într-o familie săracă din Iaşi se naşte Nicolae Ionescu. Acesta rămâne orfan de la vârsta de 2 ani. Şcoala a urmat-o la Iaşi avându-l ca profesor pe nimeni altul decât Ion Creangă.
Dorinţa de nestăvilit de a ajunge marinar îl îndreaptă pe Nicolae Ionescu spre Şcoala de Marină de la Galaţi.
La scurt timp după absolvire devine Căpitanul Portului Cernavodă (1899 - 1903) şi director al Serviciului Maritim Român.
Astfel ajunge să o cunoască pe cea care îi va schimba nu numai numele ci şi viaţa. Este vorba de Regina Maria. Aceasta îi spune tânărului căpitan ca numele de familie Ionescu e prea comun şi trebuie schimbat. În acel moment se poate spune că a luat naştere omul care urma să devină o legendă a marinei militare şi civile româneşti - Comandor Nicoale Ionescu Johnson.
Acesta ajunge, în timpuil primului război mondial  comandantul crucişătorului "regele Carol 1" şi mai apoi al vaporului "Dacia", navă ce efectua curse regulate pe ruta Constanţa - Cairo.
Aventurile sale pe mare sunt descrie în volumele autobiografice "Însemnările unui marinar".
Pe 29 noiembrie 1928, comandorul N. Ionescu Johnson se stinge din viaţă în Port Said. În luna decembrie a aceluiaşi ani trupul neînsufleţit ajunge la Constanţa unde este înmormântat în Cimitirul Central.

Astăzi mormântul său zace în uitare. Deasupra, monumentul funerar în formă de lăcaş de cult adăposteşte o placă ce aminteşte locul decesului şi data reînhumării. Însă, uşor ascuns în interior se află un medalion. Din el veghează mormântul dincolo de timp, zâmbind uşor, Regina Maria.0 comments:

Post a Comment

Cele mai citite articole

Recomandam

Arhiva