cityconstanta@gmail.com

March 21, 2014

Muzeul de Sculptură "Ion Jalea" | Vila Pariano

Muzeul de sculptură "Ion Jalea" este amplasat pe bulevardul Regina Elisabeta, fiind găzduit de un imobil istoric. În România există doar două muzee de sculptură. Unul este cel din Constanţa, iar cel de al doilea se află în Fălticeni, Suceava.
     Pe la mijlocul lui 1800 compania DBSR&KH construieşte pe faleză o casă care urma să devină locuinţa căpitanului portului. Odată cu demararea lucrărilor de sistematizare rutieră şi extindere a bulevardului Elisabeta, casa căpitanului este demolată. Lotul de teren rămas în urma demolării este cumpărat de către latifundiarul Constantin Pariano, de trei ori prefect al Constanţei, între anii 1900 şi 1912. Acesta îl angajează pe celebrul arhitect Victor Stephănescu care proiectează o vilă în stil neoromânesc.
     După naţionalizare vila are mai multe destinaţii, într-o perioadă aici funcţionând Consulatul Marii Britanii. În 1968 sculptorul Ion Jalea donează oraşului mare parte din lucrările sale. Atunci consiliul local ia decizia să amenajeze un muzeu în vechea casă Pariano.
     Ion Jalea s-a născut la data de 19 mai 1887 în comuna Casimcea, judeţul Tulcea. A participat la Primul Război Mondial, unde şi-a pierdut o mână în luptă şi a fost nevoit să sculpteze toată viaţa cu o singură mână. După ce absolvă în 1908 Şcoala de Arte şi Meserii, urmează studiile Academiei de Arte Frumoase din Bucureşti, avându-i profesori pe sculptorii Frederik Storck şi Dimitrie Paciurea. Îşi desăvârşeşte formaţia artistică la Paris, la Academia Julian, în atelierul lui Antoine Bourdelle. Obţine Marele Premiu al Expoziţiilor Internaţionale de la Paris şi de la Barcelona, Premiul naţional pentru sculptură (1941), Premiul de Stat (1957) şi - în acelaşi an - titlul de Artist al Poporului. Din 1956 a funcţionat ca preşedinte activ al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Se stinge din viaţă pe 7 noiembrie 1983.
     În prezent muzeul găzduieşte peste 200 de lucrări ale artistului. Alte căteva sculpturi ale sale pot fi admirate în Muzeul de Artă Constanţa. De asemenea opere importante ale sculptorului pot fi văzute în centrul vechi al oraşului Chiar în faţa muzeului se află statuia "Arcaşul", realizată în anul 1961, lângă aceasta se află basorelieful Oameni cu tauri (1964).  Pe faleză la câţiva zeci de metri de muzeu se află statuia Reginei Carmen Sylva.  Sculptura a fost realizată în 1937. În curtea muzeului se află o ţâşnitoare realizată de Ion Jalea în perioada interbelică.


0 comments:

Post a Comment

Cele mai citite articole

Recomandam

Arhiva