cityconstanta@gmail.com

February 7, 2014

Imobilul Smirneos

În intersecţia bulevardului Ferdinand cu bulevardul I. Gh. Duca se află două bijuterii semnate Harry Goldştein. Primul imobil cu două etaje şi terasă a fost realizat împreună cu inginerul N. Nedelcu. Blocul este in stil mediteraneean, stil pe care Goldstein l-a folosit alaturi de art deco la imobilele pe care le-a proiectat in perioada interbelica.
Imobilul dat in folosinta intre 1935-1936 a apartinut unei familii de comercianti greci - Smirneos. De altfel in zona respectiva se gasesc multe imobile care au fost ridicate de membrii ai comunitatii elene.
Feroneria uşilor preia, la fel ca la vila Leon motive florale.
  7 comments:

 1. Vila a fost a familiei Smirneos, greci comercianti. Cred ca mai exista urmasi ai familiei in Constanta, deoarece mormantul din Cimitirul Central este foarte bine ingrijit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Multumim de info. Vom face update-ul necesar!

   Delete
 2. Din fericire, sunt a III-a generatie in Constanta si am avut norocul sa cresc langa bunici. Asa am aflat multe povesti, iar mormantul Smirneos este putin inainte de a doua cismea din aleea principala a cimitirului central, randul al treilea...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vroiam sa va intreb daca stiti ceva de familia Manea, Manea Dima inainte de razboi a avut firma de taxiuri in Constanta si cafenea la Silistra. Si de familia de avocati Nicolae si Cristina Andronescu.

   Delete
  2. Despre familia Dima am auzit vorbindu-se, dar despre familia avocatilor Andronescu nu am auzit nimic. Ma voi interesa la una din matusi care la venerabila varsta de 90 de ani, inca mai are mintea limpede.

   Delete
 3. Bunicul meu Mihail Smirneos a locuit in aceasta casa dupa 1948. Intr-adevar a fost un important negustor grec, dar a avut afaceri in Galati. In Constanta a venit dupa razboi printr-un concurs de imprejurari care s-a dovedit nefavorabil in cele din urma. Familia Smirneos si Constantinescu a avut numai apartamentul de la etejul intai pana in 1983. Acum vila a revenit mostenitorilor proprietarului de drept.

  ReplyDelete
  Replies
  1. D-le Constantinescu, bunicul dumneavoastra a fost o figura marcanta in oras, pe care multa lume a cunoscut-o si a stimat-o. Probabil imobilul aceasta este cauza pentru care, multa lume in Constanta numeste aceasta cladire - Smirneos. Cei mai in varsta stiu mai multe povesti.

   Delete

Cele mai citite articole

Recomandam

Arhiva