cityconstanta@gmail.com

January 5, 2014

Cuza Vodă no. 31

La intersecţia străzii Cuza Vodă cu strada Siretului, în anii '30 o familie de profesori îşi ridică o micuţă vilă cu parter, etaj şi terasă.
Vila este cu siguranţă cea mai frumoasă ridicată în stil art deco în Constanţa. Putem spune fără să greşim că este vârful art deco-ului constănţean la capitolul locuinţe individuale.
Vila prezintă foarte accentuat motivul ziguratului, iar pe latura dinspre strada Siretului se află o fereastră unică în oraş prin forma sa hexagonală. De obicei se foloseau ferestrele rotunde sau octogonale care făceau trimitere la hubloul transoceanicelor. În cazul de faţă acea fereastră hexagonlă poate fi o preluare egipteană, o reinterpretare a ochiului lui Ra - zeul soare, o alegere deloc întâmplătoare ţinănd cont că ambii soţi erau profesori.
Retrocedată în urmă cu câţiva ani, acum vila zace în ruină. Superba uşă albă din lemn cu motivul zgărie norului a fost demult pusă pe foc, iar porţile de intrare în curte care făceau trimitere la Chrysler Building sunt demult la fier vechi.

0 comments:

Post a Comment

Cele mai citite articole

Recomandam

Arhiva