cityconstanta@gmail.com

October 12, 2013

Parcul arheologic

     Parcul este unul istoric care dealungul vremurilor a suferit numeroase modificări.
     Pe lângă ruinele cetăţii Tomis, parcul adăposteşte un havuz vechi de peste 100 de ani, primul hotel cu apă caldă curentă din oraş, cele mai vechi clădiri din oraş etc.
      Însă să le luăm pe rând.
      În anii 1870 englezii de la Danube and Black Sea Railway & Kustendje Harbor Ltd  construiesc o serie de 9 imobile identice care serveau drept locuinţe pentru angajaţii companiei. Clădirile aveau un stil arhitectural specific britanic.
      Ele flancau actualul bulevard Tomis (Carol in perioada regalitatii, Main Street în perioada engleză) şi se aflau in apropierea gării. Demolată în comunism după construirea gării noi, după 1990 pe locul ei s-a ridicat curtea de apel.
       Pe la 1900 se construieşte o clădire subsol, parter şi etaj, având un stil arhitectural cu puternice influenţe orientale. Precum şi o serie de alte clădiri administrative ale armatei. Clădirea adăpostea Clubul Militar. În sala mare de la parter se organizau periodic baluri, reuniuni şi conferinţe. A fost demolată in 1962-1963. În faţa clădirii a fost amenajat un havuz care mai există şi în ziua de astăzi.
        În 1912 Stavro Dumitru cumpără terenul pe care funcţiona un cinematograf. Terenul era lipit de prima din cele 9 clădiri ale DBSR. În 1915 se apucă de ridicarea unui hotel după planurile arhitectului francez Goue. În 1920 clădirea se inaugurează având un etaj mai puţin decât se prevăzuse în planurile iniţiale. Hotelul, "Grand" pe numele său a fost primul din oraş care a avut apă caldă curentă. Clădirea a fost recent renovată de către urmaşii lui Stavro Dumitru. Lângă el la ceva timp se mai ridică o clădire cu o arhtectură deosebită. Clădirea se mai păstrează şi astăzi şi se află întro condiţie execelenta. În prezent adăposteşte Curtea de Conturi după ce în trecut a fost şi sediu al Bibliotecii Judeţene.
         La 1927, în partea opusă hotelului Grand, un om de afaceri grec - Demostene Tranulis ridică cinematograful Ligii Culturale Ctitoria Demostene Tranulis, astăzi clădirea găzduieste sala Fantazio.
          În timpul celui de al doilea război mondial în parc se construieşte un buncăr de comandă şi un adăpost antiaerian. Ambele mai există şi astăzi, unul este abandonat, iar celălalt este folosit ca depozit de către teatru.
          Perioada comunismului a adus cu sine demolarea gării, a cercului militar şi a clădirilor ce aparţineau armatei. În paralel sub atenta supraveghere a lui Vasile Parvan şi a lui Vasile Canarache încep săpăturile arheologice care dezvelesc runiele vechii cetăţi Tomis. Se ia astfel decizia de a se amenaja parcul arheologic.
Odată cu reamenajarea parcului sunt construite şi grădina de vară Tomis precum şi Casa Albă care în prezent adăposteşte Prefectura, Primăria şi Consiliul Judetean.
           În anul 1957 la intrarea în parcul arheologic este pus bustul lui Vasile Pârvan, sculptat de Ion Irimescu. În 1968 pe platoul din dreptul primăriei este amplasată statuia Victoriei, realizată de Boris Caragea, mai târziu fiind amenajate şi bazinele arteziene din dreptul acesteia.
            În anii '90, în dreptul Prefecturii se ridică un alt monument, realizat de Wilhelm Demeter şi denumit "Arc peste Timp". În 1999 în dreptul Primăriei este amplasat grupul statuar "Căderea de pe Soclu", realizat de sculptorul Dimitrie Cuşa.
0 comments:

Post a Comment

Cele mai citite articole

Recomandam

Arhiva