cityconstanta@gmail.com

September 25, 2013

Parcul Teatrului

     Parcul Teatrului este unul din parcurile istorice ale oraşului. Delimitat de strazile Sarmisegetuza, Tomis, Ştefan cel Mare şi Mircea cel Bătrân parcul şi-a păstrat delimitărilă până în ziua de astăzi.
     Primele lucrări de amenajare au fost realiate la sfărşitul lui 1800 - începutul lui 1900. Mai târziu se construieşte un superb bazin artezian care avea ca piesă centrala o sculptură cu 2 lebede. De asemenea se amenajează un teren de tenis şi un gazeboo. 
      Apoi se ridică Liceul de băieţi ( colegiul Mircea de astăzi), cu anexa sa devenită în zilele noastre teatru. Ridicarea liceului s-a facut pe o porţiune din parc. În continuarea lui s-a dorit şi s-a început ştrandul oraşului care urma să aibe piscină, subsol, canale de evacuare. Din lipsă de fonduri lucrareaa fost oprită iar ştrandul transformat în depozite ale liceului. Astăzi pe locul  lui functionează Crazy Cafe. În dreptul liceului, in anii 1928-29, pe o alta portiune din parc se intenţiona construirea unui teatru-ateneu, însă din nou lipsa de fonduri a făcut ca acest proiect să rămână doar pe hârtie. Clădirea fusese proiectată de arhitectul Petre Antonescu.
      În perioada interbelică parcul a suferit mult prin amenajarea pe o mare portiune din el a unui teren de fotbal. În primii ani ai comunismului este reamenajat. Se construieşte un nou bazin cu apă şi colonadele. Bazinul avea la capătul dinspre teatru o statuie reprezentând o fată cu un ulcior.
      Mai târziu parcul suferă o nouă modificare. Astfel în 1964 bazinul cu apă este transformat întrunul artezian, statuia fetei dispare şi este înlocuită de grupul statuar Faun şi Nimfă, operă a sculptorului Constantin Baraschi (17 noiembrie 1902 Câmpulung - 22 martie 1966 Bucureşti).
      În anii '70 liceul Mircea este extind. După 2004 în parc a fost expusă o altă sculptură a lui Baraschi - Extaz. Alăturid e aceasta se află statuia Tinereţe realizată de Boris Caragea.
0 comments:

Post a Comment

Cele mai citite articole

Recomandam

Arhiva