cityconstanta@gmail.com

September 25, 2013

Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân"

     Fără nici o îndoială colegiul Mircea este cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ din Constanţa. Clădirea a fost inaugurată la data de 26 octombrie 1928 la construirea ei contribuind cu bani inclusiv localnicii, unul din cei care au contribuit semnificativ fiind omul de afaceri grec Demostene Tranulis.  
Mai tarziu cladirii i se adauga un corp nou - un amfiteatru, o interesanta cladire in stil art deco ce in comunism sufera o transformare majora a fatadelor pentru a corespunde stilului socialist al vremii.
Între 1945 şi 1958 clădirea este ocupată de armata sovietică şi ajunge să aibe inclusiv destinaţia de spital militar. După 1958 revine la statutul de liceu. În 1974 este extins cu 8 săli de curs şi o o sală de sport. Aripa nouă preia integral arhitectura veche. Prin Ordinul Ministrului Învăţământului din 20 mai 1996, denumirea Liceului “Mircea cel Bătrân” a fost schimbată în Colegiul Naţional “Mircea cel Bătrân”.

foto: arhitect Teodor Banica  1 comment:

  1. Multumesc foarte mult pentru aceste informatii, fiind elev al liceului am fost tot timpu curios sa stiu adevarata istorie a cladirii

    ReplyDelete

Cele mai citite articole

Recomandam

Arhiva